به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از صبح الوند؛ در ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خدا قرار گرفتهایم. ماه رمضان ماهی است که در آن معروفها بیشتر و منکرها کمتر میشود. این ماه مبارک فرصتی است برای حرکت در راستای معروف و جدا شدن از منکر. از طرفی به بهانه این ماه مبارک باید نگاهی انداخت به قانون امر به معروف و نهی از منکر و نقش دستگاههای اجرایی در آن. اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در اسلام آنچنان بالاست که چندین آیه از قرآن کریم به این موضوع پرداخته است و روایات فراوانی نیز در این زمینه از ائمه اطهار علیهمالسلام وارد شده که نمونههایی از آنها را ذکر میکنیم: قرآن کریم در آیه ۱۱۱ سوره مبارکه آل عمران میفرماید: «شما بهترین امتی هستید که برای مردم پدید آمده است. به خوبی فرمان میدهید و از بدی بازمیدارید و به خدا ایمان دارید.» همچنین آیه ۷۱ سوره مبارکه توبه چنین میفرماید: «مردان مؤمن و زنان مؤمن دوستان یکدیگرند به نیکی فرمان میدهند و از ناشایست بازمیدارند.» پیامبر گرامی اسلام میفرمایند: «هر که امر به معروف و نهی از منکر کند او جانشین خدا در زمین و جانشین رسول است.»
امام علی(علیه السلام) نیز میفرمایند: «نهایت دین امر به معروف و نهی از منکر و برپا داشتن حدود الهی است.» در جای دیگر میفرمایند: «قوام شریعت به امر به معروف و نهی از منکر و بر پا داشتن حدود الهی است.» و باز میفرمایند: «به خوبی فرمان ده تا اهل آن باشی زیرا تمامیت و کمال کارها نزد خداوند تبارک و تعالی امر به معروف و نهی از منکر است».
اهمیت امر به معروف و نهی از منکر آنچنان است که اصل هشتم قانون اساسی به آن اختصاص یافته است و مجلس شورای اسلامی نیز برای اجرای این اصل، قانونی را تصویب و به دستگاهها ابلاغ کرده است که به بخشهایی از آن اشاره میشود: در بند الف ماده ۲ این قانون در تعریف معروف و منکر چنین آمده است: هرگونه فعل یا ترک فعلی که در قوانین و مقررات شرع مورد امر قرار گرفته یا منع شده باشد و تبصره ادامه آن نیز گفته در موارد اختلاف در احکام شرعی نظر ولی امر مسلمین جهان ملاک عمل خواهد بود.
در بند ج از ماده ۲ این قانون چنین آمده: کلیه قوای سهگانه اعم از وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، نهادهای انقلاب اسلامی، نیروهای مسلح و کلیه دستگاهها و شرکتها و نهادهایی که به نحوی از انحا از بودجه عمومی استفاده مینمایند و کلیه دستگاههایی که مشمول قوانین و مقررات عمومی نسبت به آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است.
همچنین در ماده ۱۳ این قانون چنین آمده: «مردم از حق دعوت به خیر نصیحت و نقد علنی و غیرعلنی در مورد عملکرد دولت برخوردارند. کسی را نمیتوان به دلیل انجام آن مورد تعقیب قرار داد.» در ماده ۱۴ با توضیح بیشتر به حق امر به معروف و نهی از منکر پرداخته و میگوید: «هر فرد یا گروهی میتواند در صورت احراز ترک معروف یا انجام منکر از طرف دولت در چارچوب این قانون امر به معروف و نهی از منکر کند. هیچ فرد، گروه یا مقامی حق ندارد خارج از قانون مانعی در برابر اعمال این حق ایجاد نماید. و ماده ۱۵ تصریح میکند: «امر به معروف و نهی از منکر نسبت به رفتار و اقدامات مقامات مدیران، مستخدمین دولت حین انجام وظیفه حق و وظیفه همگانی است». علاوه بر قانون فوق مجلس شورای اسلامی قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را تصویب و ابلاغ کرده است که پرداختن به آن قانون خود مجال دیگری میطلبد.
در قانون امر به معروف و نهی از منکر نه تنها دستگاههای دولتی موظف به گسترش معروف و جلوگیری از منکر در جامعه هستند و تنها مردم حق امر به معروف و نهی از منکر دستگاههای دولتی را دارند، بلکه دولت موظف به حمایت از تشکلهای غیردولتی نیز شده است بر اساس ماده ۲۲ قانون امر به معروف که میگوید: «دولت موظف است حمایتهای مادی و معنوی لازم از تشکلهای غیردولتی که در خصوص امر به معروف و نهی از منکر فعالیت میکنند به عمل آورد.»
یکی از دستگاههایی که موظف به اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر است شهرداریها و مدیریت شهری به عنوان بالاترین مقام مسؤول در شورای امر به معروف نهاد با مسؤولیت خویش است که باید اقدامات لازم را برای گسترش امر به معروف و نهی از منکر در دستگاه مربوط و در بین جامعه انجام دهد و از تشکلهای غیردولتی نیز حمایت کند. گسترش و توسعه آموزشهای شهروندی و تربیت شهروندان مؤمن و قانونمدار در راستای عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر سبک زندگی اسلامی همچنین جلوگیری از تخلفات (منکرات)در شهرداریها است. امروز برخی اقدامات در شهرداریها همسو با شیوه زندگی اسلامی نیست و نواقصی وجود دارد که باید اصلاح شود. از جمله به معماری اسلامی- ایرانی باید توجه ویژه شود و در کنار اینها سازمانهای مردمنهادی که در راستای امر به معروف و نهی از منکر فعالیت میکنند به وسیله معاونت فرهنگی شهرداری مورد حمایت قرار گیرند تا انشاءا… شهری داشته باشیم با شاخصههای اسلامی.
امروز وظیفه شهرداری است که در فضاهای عمومی مثل پارکها و اتوبوسها و در معابر پرتردد با شیوه جدید و جذاب این فریضه الهی را به شهروندان عزیز دارالمؤمنین و دارالمجاهدین یادآوری کند.