به گزارش فرهنگسرای معروف: نشست علمی تخصصی این هفته گروه علوم سیاسی به سرپرستی دکتر محمدتقی کریمی و آقایان دکتر مهدی قربانی، دکتر محمد هادی حمیدیان و دکتر هادی شجاعی درباره موضوع «امر به معروف و نهی از منکر به مثابه راهبرد کلان نظریه امنیت» اختصاص داشت که گزارشی اجمالی از آن را در ذیل می خوانید.
تشکیل نظام مردم سالاری اسلامی توسط امام راحل عظیم الشان ره و تأکید بر نقش مردم در تحقّق آرمانها و اهداف نظام اسلامی و ورود به گام دوم انقلاب که به یک تعبیر گام دولتسازی و به تعبیر دیگر گام جامعهسازی از سوی مقام معظم رهبری حفظه الله تعالی نام گرفته است، مستلزم تلاش برای ساخت جامعهای سالم و اسلامی مبتنی بر مسئولیتپذیری مدنی و انقلابی است.
تأکید بر تعبیر دولت سازی و جامعه سازی به معنای آن است که جمهوری اسلامی از مرحله نظام سازی و تثبیت نظام اسلامی عبور کرده و نوبت به ساخت درونی و تکمیل ساختارهای سیاسی اجتماعی در جهت نیل به غایت تمدن نوین اسلامی است.
در این میان رویکرد سیاسی به مسأله امر به معروف و نهی از منکر در مرحله دولتسازی و جامعهسازی به معنای نگرش اصلاحی در مقابل نگرشهای حذفی به ناهنجاریها و انحرافات اجتماعی است. تفاوت این دو نوع نگرش در نوع استفاده ابزار قدرت در مواجهه با انحرافات اجتماعی است. به این معنی که در وضعیت نظامسازی و تثبیت نظام، انحرافات اجتماعی و سیاسی به منزله ضدیت با نظام تلقی شده و در این مرحله عمدتاً با استفاده از قدرت سخت بوده و برخورد با ناهنجاریهای اجتماعی حذفی است. لکن در نگاه دوم که نگاه تحولگرا و اصلاحی است ابزار مقابله با انحرافات بر قدرت نرم متمرکز میشود. تلاش در جهت تقویت مؤلفههای قدرت نرم در سطح حاکمیت به معنای ایجاد گفتمانهای قوی و مستدل در سطح علمی و تبدیل آنها به ادبیات اقناعی و جدلی و بهرهمندی از ابزارهای جدید به منظور بسط ارزشهای انسانی و اسلامی در همه سطوح و ابعاد فردی و اجتماعی از لوازم این نگرش به مسأله حاکمیت درسطح جامعه سازی و دولتسازی است.
در این میان توجه به عنصر امر به معروف و نهی از منکر به عنوان دو فریضه شرعی دارای نقش راهبردی در تحقّق ارزشهای اجتماعی و تشکیل جامعه دینی میباشند. در واقع عنصر امر به معروف و نهی از منکر میتواند به مثابه راهبرد کلان حکومت در بسط ارزشهای اجتماعی و هدایت افکار عمومی در جهت اهداف عالیه نظام است. تحقّق این نگرش راهبردی و کلان مستلزم طرح الگوی جامع مفاهیم و موضوعات مرتبط با مسأله امر به معروف و نهی از منکر در سطح حاکمیتی و راهکارهایی است که دولت اسلامی میتواند در جهت تحقّق جامعه دینی به اجرا در آورد.
بر این اساس مهمترین موضوعاتی که میتواند به معنوان موضوعات محوری و کلان در پیجویی امر به معروف و نهی از منکر در سطح سیاسی آن دنبال شود شامل عناوین ذیل است.
- امر به معروف و نهی از منکر و مسئله امنیت
- راهبرد امنیتی امر به معروف و نهی از منکر
- رویکرد امنیتی امر به معروف و نهی ازمنکر
- راهکار تحقق جامعه امنیت محور